Hondenbeleid

In het hondenbeleid staat wat een hond en zijn baasje wel en niet mogen in de gemeente. De hoofdregel: overal geldt een aanlijn- en opruimplicht tenzij anders staat aangegeven.
Honden zijn niet toegestaan op speelplekken. Het is immers een plek om te spelen voor kinderen. Honden kunnen zich uitleven op de uitlaatveldjes en losloopgebieden. Hier hoeft de hond niet aan de lijn en heeft u geen opruimplicht in de losloopgebieden (tenzij anders staat aangegeven).

De Regels

Hoe zit het nou precies met de regels voor honden? Hieronder staan de regels die gelden:

Opruimplicht

Vanaf 1 januari 2018 moeten hondenbezitters overal in Hellevoetsluis de poep van hun hond opruimen. Daarmee komen de hondenuitlaatroutes waar geen opruimplicht is, te vervallen.

Aanlijnplicht

De aanlijnplicht geldt overal behalve in losloopgebieden en uitlaatveldjes. Een hondenbezitter dient zelf goed in te schatten of hun hond geschikt is om losgelaten te worden. De uitlaatveldjes zijn te nabij de Parnassialaan, Simon Zwaanpad en Haringvlietweg. De losloopgebieden zijn langs Struytse Zeedijk, in het Kooisteebos, het Ravense Hout en de Plattendijk te vinden. (zie overzicht) In deze gebieden geldt ook geen opruimplicht. Let op! In de uitlaatveldjes geldt wel de opruimplicht!

Overzichtskaart losloopgebieden en uitlaatveldjes

Verboden

Op speel- en sportvelden zijn honden niet toegestaan. Dit zijn immers plekken voor kinderen en jongeren om te spelen.

APV

Voor het los laten lopen van honden riskeert u een boete van €95,00. Wie een hond in de openbare ruimte zijn/haar behoefte laat doen zonder dit op te ruimen loopt het risico op een bon van €140,00. De regels over het hondenbeleid kunt u ook vinden in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV).

Gemeentelijke Opsporings Ambtenaren (GOA’s) controleren op de naleving van de genoemde regels.

 

Faciliteren

Naast regelgeving faciliteert de gemeente hondenbezitters om de naleving van met name de opruimplicht makkelijker te maken.

Afvalbakken

Binnen de gemeente Hellevoetsluis staan afvalbakken die gebruikt kunnen worden voor o.a. het deponeren van opruimzakjes. Langs bekende en logische uitlaatroutes staan afvalbakken die hiervoor gebruikt kunnen worden.

Opruimzakjes

De opruimzakjes kan u binnen de gemeente op verschillende locaties krijgen. Op dit moment kan u de zakjes bij de volgende locaties krijgen:

  • Gemeentehuis ,Oostzanddijk
  • Hondenschool, Fazantenlaan
  • Dierenkliniek, Rijksstraatweg
  • Jumbo, Jachthoornpad
  • Jumbo, Struytse Hoeck
  • Albert Heijn, Struytse Hoeck
  • Albert Heijn, Evertsenplein
  • Dier Medisch Centrum, Vliet 1
  • Promotie Hellevoetsluis, Westzanddijk 1a
  • Ouden Heijn, Molenweg 5 (Oudenhoorn)

Meerdere locaties volgen in 2018 en worden op deze webpagina bijgewerkt.

Overlast?

Ligt er volgens u ergens veel hondenpoep of ervaart u overlast door loslopende honden? Maak hier dan een melding van via: https://hvs.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=aad580d6112443348104422acca7e0ba

De melding komt vervolgens in ons systeem en komt in behandeling. U kunt zelf de status van uw melding in de gaten houden.

 

Vragen?

Indien u nog vragen heeft over het beleid of uw melding, dan kan u uw vragen stellen via gemeente@hellevoetsluis.nl of bel naar 140181.